TABASCO® MÁRKA TÖRTÉNETE

A TABASCO® Márka termékeket a McIlhenny Company gyártja, amelyet Edmund McIlhenny alapított 1868-ban a Louisiana-beli Avery Islanden. Itt fejlesztette ki a TABASCO® piros csípős paprika szósz receptjét, mely azóta is generációról generációra száll a családban. A társaság a mai napig a McIlhenny család tulajdonában van és ugyanott működik.

VISSZATEKINTÉS
A szósz története
Az amerikai polgárháborút követő rekonstrukciós korszak a déli államokban íztelen és monoton étrendet hozott magával, különösen louisianai szemmel nézve. Ezért Edmund McIlhenny úgy döntött, készít egy olyan paprikaszószt, amellyel ízt és izgalmat csempészhet az ételekbe.
AZ ELSŐ ELÜLTETETT MAGOK
Edmund McIlhenny, aki nagy ételimádó és buzgó kertész hírében állt, Capsicum frutescens, vagyis cserjés paprika magokat kapott, amelyek Mexikóból vagy Közép-Amerikából származtak. Louisiana déli részén, Avery Islanden elültette a magokat, gondozta a növényeket, és elragadtatva élvezte a szüretelt paprikák fűszeres ízét. Évekkel később a paprika érettségi szintjének megállapításához a napszámosok egy kis piros pálcát, az ún. le petite bâton rouge-t használták. A TABASCO® Márka hírnevéhez méltóan ma is ezt a módszert használjuk a termés minőségének biztosításához.
„A HÍRES SZÓSZ, AMIT MCILHENNY KÉSZÍT”
McIlhenny 1868-ban ültette első kereskedelmi célú paprikaültetvényét. A következő évben 658 üvegnyi szószt küldött egy dolláros nagykereskedelmi darabonkénti áron a Mexikói-öböl mentén, elsősorban New Orleans-ban működő kereskedőknek. "Tabasco"-nak nevezte el. A szó a mexikói indiánoktól ered, mely a feltételezések szerint „nedves talajt” vagy „a korallok és osztrigák helyét” jelenti. McIlhenny 1870-ben védjegyet szerzett termékének, melyet követően a TABASCO® szósz nagyszabású hódító körútra indulhatott a kulináris világban. Az eladások egyre növekedtek, az 1870-es évek végére pedig már szerte az Egyesült Államok, sőt Európa piacaira is betört termékével.
EGY ÍZ, AMELY KIÁLLTA AZ IDŐ PRÓBÁJÁT
McIlhenny kisebb, parfümös üvegcséhez hasonló, csepegtető kupakkal ellátott üvegekbe palackozta a szószt, amelyet parafadugóval, majd zöld viasszal zárt le. A csepegtető kupak nagyon fontos elem volt, hiszen a szószt, annak koncentráltsága miatt csepegtetésre szánták, nem arra, hogy nagyobb mennyiségben öntsék az ételre. Habár ma már nem használunk viaszt a palackok lezárásához, maga a szósz ugyanolyan csípős, mint a McIlhenny által palackozott 1868-as első üveg.
HORDÓBAN ÉRLELT MERÉSZ ÍZVILÁG
Ma, 150 év elteltével maga a TABASCO® szósz, az alaprecept, a gyártási folyamat és az összetevők szinte ugyanazok maradtak. A pép érlelési ideje viszont hosszabb, akár három évig is eltarthat a fehértölgy-hordókban, ecetként pedig minőségi ételecetet használunk.
9 VARIÁCIÓ KALAUZOL AZ ÍZEK VÉGTELENJÉBE
Hosszú utat tettünk meg az 1868-as kezdet óta. Míg a TABASCO® piros csípős paprika szósz hűen tükrözi a TABASCO® Márka történetét, a TABASCO® Márka Termékcsalád mára 9-féle minőségi paprikaszószt számlál. Mindenki megtalálja a kedvencét a lágyabbtól a vadabb ízekig terjedő palettánkon!

JÖVŐKÉPÜNK

ÖRÖKSÉGÜNK MEGÓVÁSA

Mi, a McIlhenny Company-nál úgy gondoljuk, lehetőségekkel teli, fényes jövő áll előttünk. Ezek a lehetőségek viszont csak akkor adatnak meg, ha megóvjuk természeti erőforrásainkat, így azok az utánunk jövő generációk számára is adottak lesznek majd. Közel 150 éves múltra visszatekintő vállalatként olyan üzletpolitikát szeretnénk folytatni, amely lehetővé teszi, hogy az elkövetkező 150 évben is működni tudjunk.

Bővebben
NEMZETKÖZI HÍRNÉVNEK ÖRVENDŐ PAPRIKASZÓSZ
A TABASCO® Márka a leghíresebb paprikaszósz az egész világon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy címkéit 25 nyelven és nyelvjárás szerint nyomtatják, 195 országban és térségben értékesítik, a jellegzetes piros üveg pedig nem hiányozhat a katonák ellátmányából vagy az éttermek asztalairól sem.