Zöld falafel csípős tahini öntettel
Főételek
Előkészület: 15 perc
Főzési idő: 12 perc
Adag: 4
Hozzávalók
- A csípős tahini öntethez:
- 1 evőkanál TABASCO® piros csipős paprika szósz
- 2 evőkanál light tahini krém
- 4 evőkanál tej, lehetőleg mandula- vagy kesudiótej
- 1 evőkanál almaecet
- só és bors
- A tavaszi zöld falafelhez:
- 2 evőkanál TABASCO® zöld Jalapeño szósz
- 1 db 500 g-os csicseriborsó konzerv, lecsöpögtetve
- 60 g pirított pisztácia
- 1 púpozott teáskanál római kömény
- 1 púpozott teáskanál koriandermag
- 120 g bébispenót
- nagy marék friss koriander
- nagy marék friss petrezselyem
- 120 g fagyasztott zöldborsó
- 4 db újhagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd tört fokhagyma
- 6-8 evőkanál csicseriborsóliszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 tojás
- só és bors
- opcionálisan: 60 g szezámmag
Elkészítés
1
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd pirítsuk 6 percig a pisztáciát, ez jobban kihozza az ízeket.
2
Száraz serpenyőben pirítsuk a római köményt és a koriandermagokat két percen át, amíg megérezzük a felszabaduló illatokat. Ezután mozsárban őrüljük meg őket, vagy konyhai robotgépben aprítsuk fel a pirított magokat.
3
Alaposan csepegtessük le a csicseriborsót, majd finoman töröljük szárazra egy konyhai törlőkendővel.
4
A csicseriborsót tegyük a konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a TABASCO® zöld Jalapeño szószt, az őrölt fűszerkeveréket, a bébispenótot, a koriandert, a petrezselymet, a fagyasztott borsót, az újhagymát, a tört fokhagymát, a csicseriborsólisztet, a sütőport és a tojást. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.
5
A falafelkeveréket addig keverjük a robotgépben, amíg masszává áll össze. A pirított pisztáciát csak a legvégén adjuk hozzá, így a pisztácia nem törik tovább, ezáltal kellemesebb textúrájúvá és ropogós állagúvá tehetjük falafeljeinket.
6
Tegyük a keveréket egy dobozba, és pihentessük egy órán át a hűtőben.
7
Egy tepsibe helyezzünk zsírpapírt vagy sütőpapírt, a falafelkeverékből pedig formáljunk 18-24 egyenlő nagyságú golyót. Ízlés szerint a falafelgolyók felét szezámmagba is forgathatjuk.
8
A sütőben 12 percig süssük a golyókat. Falafeljeink akkor készültek el, ha könnyen leemelhetők a sütőpapírról, és enyhén aranybarna színűvé váltak.
9
Miközben a golyók sülnek, készítsük el a pikáns tahini öntetet. Ehhez egy edényben keverjük el a TABASCO® piros csipős paprika szószt, a tahinit, a tejet, az almaecetet és a fűszereket.
10
Helyezzük egy tálra az elkészült falafeleket, és az öntettel együtt tálaljuk.
+
Megjegyzés:
Formázzuk a falafelgolyókat nedves kézzel, így nem ragadnak majd tenyérhez. Próbáljuk ki a falafeleket salátalevélbe csavarva, mangóval, avokádóval és lilahagyma salsával, vagy kínáljuk a csípős tahini öntetet zöldségek mellé mártogatósként.